KVINNOR FÖR FRED STOCKHOLM
  • Home
  • OM OSS
    • Årsmöteshandlingar 2022
    • Våra protokoll
  • DELTA
    • KAMPANJ >
      • BREVKAMPANJER
      • Vykortskampanjen
    • SEMINARIUM >
      • TPNW och NPT
      • BÖRJAN TILL SLUTET FÖR KÄRNVAPEN
      • UNGDOMSPANELEN
    • BLI MEDLEM
  • HÄNG MED
    • KALENDARIUM
    • VÅRA NYHETER
    • NATIONELLT
    • INTERNATIONELLT
  • TALA OM FRED
    • Uttalande från årsmöte 2022
    • FRED OCH SAMARBETE
    • FEMINISM
    • KÄRNVAPEN >
      • Lars Ingelstam om politiskt samarbete
      • REMISSVARET
    • KLIMATHOTET
    • JUST AVKLARADE
    • ÄLDRE CONTENT

Årsmöteshandlingar 2022

Kvinnor för Fred i Stockholm
(Org. Nr. 802012–6366)
Protokoll för årsmöte den 26 februari 2022, kl. 13.00 – 15.30 , Biblioteket, Solidaritetshuset.

 
Närvarande: Eva Hägerstrand, Birgitta Lardell, Eva Lidman, Ulla Lovén, Sara Moser, Inger Raaby, Ingegerd Municio, Britta Ring, Sylvia Rönn, Lena Steinholtz Ekecrantz, Cilla Svane
 

1. Sara Moser öppnar mötet.
2. Eva Hägerstrand väljs till ordförande.
3. Ingegerd Municio väljs till sekreterare.
4. Lena Steinholtz Ekecrantz och Sylvia Rönn väljs till justerare och tillika rösträknare.
5. Röstlängden faställs enligt närvarolistan ovan.
6. Det konstateras att mötet utlysts stadgeenligt. Kallelse till årsmötet postades 2021-12-15.
7. Dagordningen fastställs med följande ändringar. Två övriga frågor anmäls: Sara Moser om möte mellan Stockholms lokalförening och Riksföreningen (Samla) och Ingegerd Municio om uttalande med anledning av Ukrainakrisen. Punkt 15 rättas till att avse medlemsavgift för år 2023.
8. Verksamhetsberättelse för 2021 föredras av Ingegerd Municio och läggs till handlingarna.  
9. Ekonomisk redogörelse för 2021 föredras av Ingegerd Municio. Året visar ett överskott på 4 463,55 kr. På fråga om Carin Bergs fond konstateras att fondens medel är till för att användas enbart av KFF:s Stockholmsförening.
10. Revisor Eva Hägerstrand läser upp revisionsberättelsen. Revisorn föreslår att resultaträkningen och balansräkningen fastställs samt att styrelsen beviljas ansvarsfrihet för räkenskapsåret, samt att balanserat resultat och årets resultat förs över till ny balansräkning. Beslutas enligt förslaget och revisionsberättelsen läggs till handlingarna.
11. Styrelsen beviljas ansvarsfrihet.
12. En proposition om att använda 4 000 kronor från Carin Bergs fond redovisas av Ingegerd Municio. Syftet är att fortsätta arbetet med sociala medier och digitala presentationer. Propositionen bifalles.
13. Inga motioner hade inkommit.
14. Sara Moser föredrar förslaget till verksamhetsplan för 2022. Sylvia Rönn och Cilla Svane informerar om Stockholm+50, med anledning av att det är 50 år efter FN:s miljökonferens 1972. Beslutas att ta upp frågan om att delta i arbetet vid nästa styrelsemöte. Verksamhetsplanen läggs till handlingarna.
15. Medlemsavgiften för 2023 fastslås oförändrad till 80 kronor.
16. Förslag till budget för 2022 redovisas av Ingegerd Municio. Förslaget godkänns.
17. Vid tidigare årsmöten har antalet styrelsemedlemmar fastställts vid denna punkt. Birgitta Lardell påpekar att det inte finns någon begränsning på antalet medlemmar för lokalföreningar. Beslutas att inte ta med den punkten vid nästa årsmöte.
18. Valberedning har varit Birgitta Lardell och Lena Steinholtz Ekecrantz. Birgitta Lardell redogör för arbetet. I medlemsbrevet i december efterfrågade valberedningen kandidater till att ingå i styrelsen (Samo). Ingen anmälde intresse. Birgitta Lardell föredrar valberedningens förslag: Birgitta Ring, omval; Cilla Svane, omval; Inger Raaby, omval; Ingegerd Municio, omval; My Anderberg, omval; Sara Moser, omval. Beslutas enligt valberedningens förslag.   
19. Ingegerd Municio väljs till kassör.
20. Ingegerd Municio och Sara Moser väljs att teckna firma för Kvinnor för Fred i Stockholm, var för sig.
21. Valberedningen föreslår Eva Hägerstrand som revisor och Latife Fegan som revisorssuppleant. Beslutas enligt förslaget.  
22. Den nuvarande valberedningen får frågan om att fortsätta. Birgitta Lardell och Lena Steinholtz Ekecrantz svarar båda nej. Frågan går till Sylvia Rönn som kan åta sig uppdraget under förutsättning att styrelsen kan ta fram en person till. Beslutas att styrelsen får uppdraget.
23. Sylvia Rönn och Britta Ring väljs till representanter i Kvinnor för Freds riksstyrelse (Samla).
24. Vid föregående årsmöte valdes representanter/kontaktpersoner/ombud till andra organisationer. Frågan om vilka val som i stället bör göras av Kvinnor för Fred riks årsmöte diskuteras. Beslutas att välja kontaktpersoner för Kvinnor för Fred i Stockholm till följande organisationer med syftet att underlätta informationsutbyte och gemensamma aktioner: Nej till Nato, Cilla Svane kvarstår; Nätverket för kärnvapennedrustning, Sara Moser (även vald av Kvinnor för Fred riks årsmöte) och Ingegerd Municio kvarstår; Nätverket Folk & Fred, Britta Ring kvarstår.
25. Övriga frågor.
- Sara Moser redogör för möte mellan representanter för Kvinnor för fred i Stockholm och Kvinnor för Freds Riksförening, den 15 januari 2022. Minnesanteckningar från mötet har distribuerats till medlemmarna. Sylvia Rönn informerar att en arbetsgrupp kommer att bildas på Riksföreningens årsmöte för att planera en inspirationsdag för alla medlemmar. 
- Ingegerd Municio delar ut ett förslag för ett uttalande med anledning av Ukrainakrisen. Uttalandet tas efter föreslagna ändringar och beslutas att skickas till medlemmar i Kvinnor för Fred i Stockholm, till Kvinnor för Freds Riksförenings info-mejl, läggas upp på sociala medier, till Insändarmaskinen, till regering och riksdag, samt till andra fredsföreningar.
 
25. Mötet avslutas.
  
Eva Hägerstrand (ordförande), Ingegerd Municio (sekreterare), Sylvia Rönn (justerare),
Lena Steinholtz Ekecrantz (justerare)               
                                             
  
 
Förslag till verksamhetsplan för KFF Stockholm 2022 till årsmötet 2022-02-26 
  • En viktig fråga för Samo under 2022 kommer fortsatt att vara arbetet med att påverka Sveriges regering att signera och ratificera FN-konventionen mot kärnvapen. Opinionsarbetet kommer att riktas till regering och riksdag. Fortsatta namninsamlingar, vykort och brev/mejl till ministrar och riksdagsledamöter. 
  • KFF i Stockholm och våra aktiviteter ska fortsatt synliggöras genom kontinuerlig kontakt med våra medlemmar. Vi vill informera våra medlemmar om det som händer med regelbundna mejlutskick, där vi också inbjuder till att delta i manifestationer, kampanjer och att ta del av material på nätet. För viktig information skickas även brev per post till medlemmar som inte har mejl-adresser. Därmed vill vi förtydliga och utveckla föreningsdemokratin till förmån för alla medlemmar. 
  • Vi vill fortsätta arbetet med vår hemsida www.kvinnorforfred-stockholm.net och vår Facebook-sida. Vi vill hålla sidorna aktuella genom att lägga ut information om våra aktiviteter, samt information om aktuella händelser. Därmed vill nå en vidare allmänhet med de frågor som vi arbetar med.
  • Vi vill producera videoinspelade poddar som läggs ut på nätet med början under våren. Temat för en första serie på tre är mansnormer – våld – motstånd. 
  • KFF har under året innehaft ordförandeskapet i Nätverket mot kärnvapen. Eventuellt kommer detta ordförandeskap att fortsätta. Oavsett ordförandeskapet, kommer vi att samarbeta i Nätverket i samband med seminarier/webbinarer/videoinspelade poddar och andra aktiviteter relevanta för KFF.
  • KFF har under året deltagit i Nätverket Folk och Fred (NfoF). Vi kommer att fortsätta att bevaka Nätverket i syfte att delta i aktioner som är relevanta för KFF. 
  • Samo kommer att fortsätta med att bevaka UD:s informationsmöten. samt andra möten som ger möjligheter till uppdaterad information och kunskaper i fredsfrågor. Vi vill särskilt uppmärksamma Sveriges deltagande i mötet om FN-konventionen om förbud mot kärnvapen (TPNW) samt om icke-spridningsavtalet (NPT).
  • Vi kommer att träffas 1 gång i månaden och mötena kommer att vara öppna.
  • Punkterna ovan är de huvudsakliga. Fler frågor kan komma upp under året. I den mån det finns intresse för att bilda en grupp kring en fråga, kommer styrelsen att stödja det. 
 
          
Verksamhetsberättelse 2021 för Kvinnor för Fred (KFF) Stockholm 
KFF Stockholm verkar som en självstyrande grupp med Kvinnor för Freds gemensamma mål; för fred på kvinnors villkor, stopp för kärnvapen och kärnkraft, samt kvinnors deltagande vid alla förhandlingar om konflikthantering och vid fredsbyggande. KFF stöder aktivt FN:s och OSCE:s arbete för konfliktlösning utan vapen och våld. KFF är partipolitiskt och religiöst obunden.
Medlemsantalet har det senaste året varit tämligen stabilt. Vid årsskiftet hade KFF Stockholm 137 medlemmar.
KFF fortsätter arbeta för att intressera en ny generation för fredsarbete efter feministiska grundprinciper. Vi arbetar vidare med vår hemsida och länkar inlägg där till vår Facebook-sida, för att nå en större publik. Liksom föregående år har vår ambition att närvara vid olika events i Stockholm för att informera och samla in namn i våra kampanjer hämmats av den pandemi som vi fortfarande lever med. I stället har vi fortsatt arbetet med att stärka demokratiprocesserna inom organisationen, genom regelbundna medlemsutskick per mejl, information om aktiviteter och även inbjudan till att hemifrån delta i våra möten och aktioner
Ekonomin har i år visat ett överskott dels på grund av att våra utåtriktade aktiviteter begränsats av pandemin, dels på grund av att de digitala presentationer som vi vill göra fortfarande är i planeringsstadiet. Stockholmsgruppens huvudsakliga intäkter är medlemsavgifter och gåvor, vilka täcker kostnaderna för medlemsutskick, aktiviteter, medlemsmöten, samt årsmötet. Glädjande är att vi under året fått gåvor som motsvarar två tredjedelar av KFF Stockholms andel av medlemsavgifterna. Aktiviteter där Kvinnor för Freds riksförening är medarrangör har betalats av deras anslag för stöd till lokala aktiviteter, liksom Stockholmsgruppens kostnader för trycksaker. Verksamheten i övrigt sker genom medlemmars ideella insatser.
Som framgår nedan har Kvinnor för Fred i Stockholm under verksamhetsåret arrangerat tre webbinarer, tre manifestationer, samt brev/mejl- och kortkampanjer. Vi har haft bokbord i Solidaritetshuset under Stockholms bokdagar. Vi har också deltagit vid två digitala möten med Utrikesdepartementet.
Samarbete har skett med IKFF Stockholm och Föreningen Nej till Nato. Dessutom sker samarbete inom Nätverket för kärnvapennedrustning, där vi för tillfället har ordförandeskapet.
KFF Stockholms medlemsbrev skickades till medlemmarna per post tredje veckan i december med kallelse till årsmöte, med vykort och inbetalningskort bilagda. Utskick till medlemmar per mejl har skett kontinuerligt under året. De medlemmar som vi inte har mejl-adresser till fick ett medlemsbrev per post i maj.
Årsmöte 2021
KFF Stockholm hade sitt årsmöte lördagen den 6 februari 2020 via Zoom och med Sylvia Rönn som värd. Till ordförande valdes Eva Hägerstrand, till sekreterare Sylvia Rönn och till justerare och rösträknare Sara Moser och Lena Steinholtz-Ekecrantz.
Efter genomgång av verksamhetsberättelsen, den ekonomiska redovisningen och uppläsning av revisionsberättelsen, beviljades den avgående styrelsen Samo ansvarsfrihet för 2020.
Årsmötet beslutade att årsavgiften, 80 kr/år, är oförändrad. Totala årsavgiften för Stockholmsgruppen, inklusive 120 för Kvinnor för Freds riksförening, blir 200 kr/år. Medlemsavgift för familjemedlemmar är 50 kr/år.
Till medlemmar i Samordningsgruppen (Samo) omvaldes Britta Ring, Cilla Svane, Ingegerd Municio, Inger Raaby och Sara Moser, samt My Anderberg nyval. Till kassör omvaldes Ingegerd Municio.
Till revisor valdes Eva Hägerstrand och Latife Fegan till ersättare, båda omval.
Till representanter i KFF Riks styrgrupp (Samla) valdes Sylvia Rönn, omval, och Britta Ring, omval.
Birgitta Lardell och Lena Steinholtz-Ekecrantz valdes till valberedning.
Som KFF:s representanter i andra organisationer har följande personer från Stockholmsgruppen fungerat:
Kommittén Västsaharas kvinnor: Sylvia Rönn, medlem i KFF Stockholm.
Nej till Nato: Cilla Svane, Samo-medlem.
Nätverket Folk och Fred: Britta Ring, Samo-medlem.
Nätverket för kärnvapennedrustning: Sara Moser, Samo-medlem och ordförande i Nätverket sedan 2019-02-18, samt för KFF Stockholm Ingegerd Municio, Samo-medlem.
Operation 1325: Ferah Bozcali, KFF Stockholm, och Inger Raaby, Samo-medlem.
Solidaritetshuset styrelse: Ingegerd Municio, Samo-medlem.
Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen: Inger Raaby, Samo-medlem.


Styrelsen (Samo)Stockholms styrelse (Samo) har under året haft 10 möten. De flesta möten hölls under våren per telefon och därefter via Google Meet. Styrelsen har också träffats fysiskt utomhus och dessutom haft två medlemsmöten i Solidaritetshuset. Protokollen från dessa möten har lagts upp på hemsidan.
Vid Samos möten har planering av ekonomin, den utåtriktade verksamheten och planeringen av och deltagandet i webbinarer och andra möten varit huvudfrågorna. Vid mötena har också utskick per post och mejl till Stockholmsgruppens medlemmar planerats.

Verksamheten 2021
Verksamheten under året har fokuserats på att uppmana regeringen att signera den FN-konvention om förbud mot kärnvapen (TPNW) som röstades fram i FN i juli 2017. Vi har i någon mån fortsatt att samla in namn på de vykort med flaggor som vi använt tidigare år. Vi har också använt konstkort av vår medlem och konstnär Eva Lidman för att rikta den uppmaningen till regeringen och även uppmanat riksdagsledamöter i olika partier att stödja konventionen.

27 – 29 augusti, med texten ’Vad lär vi oss efter 19 år i Afghanistan? Bistånd – Ja!, väpnad trupp – Nej!, svensk militär under Natos befäl – aldrig! Sammanlagt lämnades 37 kort till Ann Linde/Peter Hultqvist/Stefan Löfven. Vi uppmanade även våra medlemmar att delta i kampanjen hemifrån.
December 2021, Gott Nytt 2022 – kampanj, enligt följande:
Med texten ’Från ord till handling efter S-kongressen. Signera TPNW före valet 2022!’ Sändes till de S-ledamöter i riksdagen som motionerat (2020/21:3846) om anslutning till TPNW; Laila Naraghi, Carina Ödebrink, Elin Gustafsson, Hillevi Larsson, Johanna Haraldsson, Magnus Manhammar, Sultan Kayhan, Thomas Hammarberg, Tomas Kronståhl, Elin Lundgren och Carina Ohlsson.
Med texten ’Om anslutning till TPNW är den viktigaste valfrågan, är C ett tryggt alternativ i valet 2022?’ Sändes till C-ledamöterna Annie Lööf, Ulrika Heie, Malin Björk, Catarina Deremar, Martina Johansson, Helena Lindahl, Kerstin Lundgren, Linda Modig, Sofia Nilsson, Annika Qarlsson, Anne-Li Sjölund, Helena Wilhelmsson, Kristina Yngwe.           
Med texten ’Min önskan inför det nya året är att ditt parti kräver signering av TPNW för att stödja regeringen i riksdagen’. Sändes till MP-ledamöterna Märta Stenevi, Annika Hirvonen, Karolina Skog, samt till V-ledamöterna Nooshi Dadgostar, Maj Karlsson och Hanna Gunnarsson.
Läsecirkel med temat ’mansnormer – våld – motstånd’. Böcker som hittills ingått är Bianca Kronlöfs ’Brev till mannen’ och Alexandra Pascalidous ’Mammorna’. Syftet är att läsecirkeln ska ge inspiration till videoinspelade poddar på detta tema under våren.

Den 22 januari samlades vi till en lägereld i Luxparkens Marina, Lilla Essingen. Vi firade att TPNW blivit internationell rätt, i och med att fler än 50 länder ratificerat konventionen. Vi skickade upp ljuslyktor över Mälaren, vilket dokumenterades av vår husfotograf Örjan Svane och lades ut på Facebook.
Den 8 mars samlades vi kring en lägereld i Luxparkens Marina, Lilla Essingen, för att fira Kvinnodagen. Vi planerade framtida verksamhet och avslutade med att återigen skicka upp ljuslyktor. Manifestationen dokumenterades och publicerades på Facebook.
Den 6 augusti vandrade vi sorgklädda på Riksgatan. Ett par dagar innan hade vi samlats för att skriva texter på tygstycken att fästa på våra kläder för att påminna om Hiroshima och om vårt krav att detta aldrig får hända igen. Flera medlemmar anslöt sig. Marschen dokumenterades av fotograferna Lars Epstein och Örjan Svane, och publicerades på Facebook.
Den 27 - 29 augusti deltog vi i Stockholms bokhelg med bokbord i Solidaritetshusets bibliotek. Vi samlade namn på våra flaggkort samt på konstkort med anledning av Sveriges deltagande i Afghanistan, se ovan.
Webbinarium
Den 27 januari, anordnad av Nätverket för kärnvapennedrustning via Zoom, med temat ’FN:s förbud mot kärnvapen, TPNW, har trätt i kraft. Varför fattas de nordiska länderna och vad kan de nordiska ländernas regeringar och folkrörelser göra nu?’ Talare från Danmark, Finland, Island, Norge samt Sverige. Ett referat från webbinariet bifogades i mejl till medlemmarna och lades in på hemsidan.
Den 19 maj, anordnad av Nätverket för kärnvapennedrustning via Zoom, med temat ’Över 50 år med förväntningar på nedrustning av kärnvapen!’ Icke-spridningsavtalet (NPT) diskuterades inför översynskonferensen, planerad till augusti 2021, men därefter uppskjuten. I panelen deltog Ann-Sofie Nilsson, Sveriges nedrustningsambassadör, UD, samt tre representanter för civilsamhället och Gabriella Irsten, IKFF, som moderator. Ett referat sändes i mejl till medlemmarna och lades in på hemsidan.
Den 23 september, anordnad av Nätverket för kärnvapennedrustning via Zoom, en ungdomspanel med temat ’Klimatkrisen och kärnvapenhotet – hur ser ungdomar på de två ödesfrågorna?’. I panelen deltog representanter för de politiska ungdomsförbunden samt civilsamhället, och Luis Lineo, (FI), som moderator. Ett kort referat lades in på hemsidan.
Hemsidan med adressen www.kvinnorforfred-stockholm.net har kontinuerligt aktualiserats under året. Vi har också aktiverat en Facebook-sida, där vi kontinuerligt publicerar nyheter om våra egna aktiviteter, samt nationella och internationella händelser och aktioner. Den är länkad till vår hemsida.

Insändare i aktuella fredsfrågor har skrivits och publicerats i tidningar med hjälp av www.insandarmaskinen.se.Rapporter från organisationer där vi har representanter
Kommittén för Västsaharas kvinnor 2020. Visningen av den fotoutställning som kommittén har sammanställt pausades på grund av pandemin, men har nu återupptagits och utställningen är för närvarande uppsatt i Matteus församlingsbibliotek.

Nej till Nato har under året fortsatt med möten och manifestationer i den mån det varit möjligt på grund av de restriktioner för fysiska möten som pandemin inneburit. Informationsblad om kampanjen kärnvapenförbud.nu har tryckts och delats ut. Vid de tillfällen då KFF deltagit har det även samlats namn på våra flaggkort.Nätverket för kärnvapennedrustning, där 16 organisationer ingår, har under året organiserat webbinarer som framgår ovan. Planeringen av tre videoinspelade poddar pågår för publicering under våren 2022. Arbetet har organiserats som en mindre planeringsgrupp som träffats frekvent och färre möten med hela gruppen; de flesta via Google Meet eller Zoom.        
Nätverket Folk och Fred bildades under året i syfte att samla freds- och miljörörelserna, samt rörelser som talar för jordbruk och skogsbruk som främjar nationell självförsörjning och biologisk mångfald. En konferens hölls i januari 2021 i Sälen som ett alternativ till den årliga konferensen Folk och Försvar. En arbetsgrupp leder en kampanj, kärnvapenförbud.nu, och samlar in underskrifter från organisationer och enskilda.
Solidaritetshuset har fortsatt en stabil ekonomi och underhåll av huset sker kontinuerligt. Solidaritetshuset Play finns på plats, där medlemmar kan lägga upp egna bidrag. Media Continental (info@mediacon.nu) erbjuder sin studio i huset för att producera podcast, videoklipp och digitala presentationer. År 2022 fyller Solidaritetshuset 40 år och planeringen för firandet har påbörjats under hösten.
 
Britta Ring                 Cilla Svane                 Ingegerd Municio                 Inger Raaby      
 
My Anderberg        Sara Moser
Styrelsen i Kvinnor för Fred i Stockholm
 

 
Picture

MER ​om oss​

OM KFF

besökadress:
​
Tegelviksvägen 40
​116 41 Stockholm

Kontakt


mail: stockholm@kvinnorforfred.se

Jag vill få nyhetsbrev från er
Proudly powered by Weebly
  • Home
  • OM OSS
    • Årsmöteshandlingar 2022
    • Våra protokoll
  • DELTA
    • KAMPANJ >
      • BREVKAMPANJER
      • Vykortskampanjen
    • SEMINARIUM >
      • TPNW och NPT
      • BÖRJAN TILL SLUTET FÖR KÄRNVAPEN
      • UNGDOMSPANELEN
    • BLI MEDLEM
  • HÄNG MED
    • KALENDARIUM
    • VÅRA NYHETER
    • NATIONELLT
    • INTERNATIONELLT
  • TALA OM FRED
    • Uttalande från årsmöte 2022
    • FRED OCH SAMARBETE
    • FEMINISM
    • KÄRNVAPEN >
      • Lars Ingelstam om politiskt samarbete
      • REMISSVARET
    • KLIMATHOTET
    • JUST AVKLARADE
    • ÄLDRE CONTENT